De sa att detta var säkert, och inget dåligt kunde hända från det, säger Attorney Ronald Johnson, som företräder Carrollton tonåring och hennes föräldrar. “Som ett resultat har vi bokstavligen miljontals unga människor som är beroende av nikotin.”

Courier-Journal rapporterar att flickans en av två Kentucky invånare stämma San Francisco-baserade Juul för sin ofta kritiserade marknadsföring taktik. Företaget kontrollerar nästan tre fjärdedelar av e-cigaretmarknaden i USA. Trots att betydande förändringar på webbplatsen och dra skärmar från fysiska återförsäljare över hela landet, har Juul varit i centrum för en vaping hysteri som trängt in de högsta nivåerna av regeringen. President Donald Trump själv har uttryckt ett intresse för sprickbildning ner på e-cigaretter och begränsa tillgängligheten av smaksatt vape Pods.

Barn har sina huvuden under skrivbordet vaping, “Johnson sa. “De är igång till badrummen. Jag har hört talas om skolor som har att inleda en andra förskjutning av frihetsberövande, eftersom så många barn får förvar från att bryta vaping regler.

Advokater för de två kärandena-varav en är inte längre en minderårig-sa att de är omfångs ut presumtiva kunder och har redan identifierat upp till 100 andra som kan antingen gå med befintliga stämningar eller starta nya påståenden.

Det har blivit en slags hälsokris, säger advokat Barbara Bonar, som företräder John McFaull, University of Kentucky Graduate. “Folk förstod inte hur farligt det var.

“Lära känna mina klienter och vara en mamma själv, mitt hjärta går ut till dessa barn att de har blivit vilseledda.”

Johnson sade att hans kunder är ute efter att göra mer än att bara vinna lite pengar-de vill Juul och dess konkurrenter borta.

“Vi vill sätta dessa företag i affärer,” Johnson sa.

“Efter att ha gått två decennier där färre och färre barn rökt till den punkt där det var nästan borta, nu har vi en ny generation beroende av nikotin”, tillade Johnson. “Det marknadsfördes som ett säkert alternativ, men egentligen var det ett sätt att få en helt ny marknad för cigaretter. Det var så slingrande. “

Bortsett från Carrollton tonåring, advokater som Johnson säga de flesta av deras kunder är universitetsnivå grundutbildning som blev beroende av e-cigaretter i gymnasiet.

Flickans styvmamma säger tonåringen, som först fångades vaping i sjätte klass, bara gjort ett misstag.

“Jag har inte dumma barn”, säger Kim, kärandens styvmor. “Jag har barn som gjorde ett dåligt misstag. Men [Juul] exploaterar barn.

“Jag vill bara att andra föräldrar ska veta att det inte är deras fel.”