Hela processen börjar med att du kör en VPN-klient. Den ansluter dig till VPN-servern och börjar skicka din trafik till den via din ISP. Den här gången krypteras dock alla dina data av VPN-protokollen som servern är konfigurerad med, vilket innebär att Internet-leverantören (eller någon annan) inte kan övervaka den.

När VPN-servern tar emot all krypterad information fortsätter den att dekryptera den och vidarebefordra den till den angivna webbservern. Efteråt krypterar VPN-servern de data som den tar emot från nämnda webbserver och skickar dem till dig via din ISP. När du har fått dessa data på enheten kommer VPN-klienten att dekryptera den åt dig.

För att få en bättre uppfattning om hur det hela fungerar, tänk dig att det finns en “tunnel” som upprättats mellan VPN-klienten och VPN-servern. Alla data som går genom tunneln krypteras, och – därför – oläslig för alla som är utanför tunneln.
Hur fungerar ett VPN-arbetsdiagram

En annan sak VPN-servern kommer att göra för dig är att dölja din IP-adress och ersätta den med sin egen adress. Servern gör det för att hjälpa dig att dölja din geo-plats på Internet, så att du kan njuta av ännu mer integritet, och kringgå irriterande geo-begränsningar och brandväggar på samma gång.